Účtovníctvo a rozpočtové vykazovanie ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA v obciach, v rozpočtových a príspevkových organizáciách zriadených obcou

Termín

22. október 2024, Začiatok: 09:00 (Webinár)
23. október - 4. november 2024, Začiatok: 09:00 (Záznam z webinára)

Miesto konania:

online

Kategória:

webinár/videoseminár

Cieľová skupina:

ekonómovia/-ky, účtovníci/-ky obcí, miest, mestských častí, VÚC a nimi zriadených rozpočtových a príspevkových organizácií, štatutári, kontrolóri, ostatní záujemcovia o tému

Kapacita:

100

Uzávierka:

22.10.2024

Variabilný symbol:

221024

Organizátor:

RVC Prešov, RVC Košice, RVC Michalovce

Cena pre členov:

27 €

Cena pre nečlenov:

42 €

Program:

  • Legislatívny rámec vecnej agendy školského stravovania - školský zákon, zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy, zákon o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR, zákonník práce
  • Legislatívny rámec vykazovania a účtovania školského stravovania – postupy účtovania, rozpočtová klasifikácia
  • Výkaz FIN 1-12 Finančný výkaz o príjmoch, výdavkoch a finančných operáciách
  • Účtovanie o sklade potravín
  • Účtovanie o nevyfakturovaných dodávkach
  • Účtovanie o preplatkoch a nedoplatkoch na stravnom
  • Účtovanie dotácie na stravu
  • Účtovanie príspevku zamestnávateľa
  • Ďalšie príklady účtovania školského stravovania

Vaše otázky a pripomienky k podujatiu

Sem môžete písať otázky pre lektorov alebo názory na priebeh seminára.

Miriama Petríková

21.10.2024 o 14:29

Reagovať

Dobrý deň, prosím Vás o radu ako postupovať v nasledovnou prípade? Odoberáme hotovú stravu od súkromnej firmy pre stravníkov v školskej jedálni. Faktúra sa skladá z dvoch položiek, strava a réžia - takto ju na základe dohody s vedúcou ŠJ vystavuje dodávateľ. Máme dva bankové účty, jeden potravinový a jeden kde zbierame réžiu. Následne túto faktúru hradíme z týchto dvoch účtov, podľa toho ako rozpíše FA dodávateľ. Časť za potraviny hradíme s položkou 633011. S akou položkou účtovať úhradu FA za réžijné náklady, ak tieto réžijné náklady nie sú v tejto FA podrobne rozpísané, teda neviem aká časť sú mzdy, aká energie atď? Je vôbec takéto delenie faktúry správne? Dohodu s dodávateľom čo sa týka takéhoto postupu dohodla vedúca ŠJ.
Ďakujem veľmi pekne za rady.

Miriama Petríková

21.10.2024 o 13:20

Reagovať

Dobrý deň, ešte sa chcem spýtať na mesačnú kontrolu okruhu účtovania ŠJ. Ako sa robí takáto kontrola? Ktoré konečné zostatky započítavam pri kontrole okruhu? A kontrolujem vždy len pohyby a zostatky za konkrétny mesiac? Vraj by mal byť výsledok spočítania aktív a pasív (a nákladov a výnosov) s výsledkom nula - vtedy je všetko správne zaúčtované. Je to tak? Ďakujem

Miriama Petríková

21.10.2024 o 13:18

Reagovať

Dobrý deň, chcem sa spýtať na účtovanie preplatkov a nedoplatkov zo stravovania. Aký postup je správny, nakoľko som sa stretla s názorom od kolegu, ktorý účtuje ŠJ, že účtovníčka nesleduje mesačne nedoplatky stravníkov (tie sleduje len vedúca ŠJ). Ak mám napr. mesačný predpis stravného 1000EUR, prijala som na bankový účet 1200EUR (vedúca ŠJ eviduje napr. 100EUR nedoplatky ku koncu mesiaca), evidujem na konci mesiaca na účte 315 nedoplatky 100EUR? Alebo evidujem všetko na účte 324? Akú sumu mám zúčtovať oproti predpisu prosím? Ďakujem

Zmluvné podmienky:

Regionálne vzdelávacie centrum Prešov

Námestie mieru 1, 080 01 Prešov

IČO: 31954120   DIČ: 2021241937  IBAN: SK49 0200 0000 0025 7892 2254   RVC PRešov nie je platcom DPH.

Pozvánka obsahuje všetky údaje potrebné k úhrade poplatku a spolu s príjmovým pokladničným dokladom, resp. výpisom z účtu o úhrade poplatku tvorí doklad pre zúčtovanie.

Účastnícky poplatok je stanovený dohodou v zmysle zákona č. 18/1996 Z.z. v znení neskorších predpisov.